Smog – veliki problem za Šapčane

Iako je smog česta pojava i u ostalim gradovima u Srbiji u toku hladnijih perioda godine kada masovno rade individualna ložišta i toplane koje koriste ugalj kao izvor goriva, grad Šabac pored ovih problema ima još jedan izazov – industrija.

Vazduh je bezbojna smeša gasova koja nema ni ukus ni miris. Ali u Šapcu to nije tako zato što Šapčani udišu vazduh koji sadrži mnogo zagađujućih materija. Mi naš vazduh možemo da vidimo i pomirišemo jer je to zapravo smog, što je engleska kovanica od reči koje označavaju dim i maglu. To znači da u naša pluća stižu dim i magla koji prema rečima radnika u fabrici mineralnih đubriva u Šapcu sadrže “isparenja sumporne kiseline, fosforne kiseline, amonijak i još dosta smrtonosnih gasova”. Mi ne udišemo život, mi udišemo eliksir smrti koji nam zarad svog profita svesno svakodnevno servira fabrika Elixir Zorka mineralna đubriva Šabac. Mi nemamo dovoljno informacija o vazduhu koji udišemo. Merenja koja vrši Zavod za javno zdravlje Šabac su nedovoljna i ne saopštavaju se javnosti pravovremeno. Inspekcijske kontrole nadležnih republičkih inspekcija nema u kritičnim momentima prekomernog emitovanja zagađujućih supstanci i zbog neažurnosti i zbog nedostatka mobilne merne stanice za merenje kvaliteta vazduha. Lokalna samouprava je dužna da uoči ugroženost zdravlja građana i podstakne svoje i republičke organe da preduzmu korake predviđene zakonom, ali su i tu veze u prekidu.

Ovo su reči incijative ZA ŠABAC BEZ SMOGA koja se bori za: svakodnevno izveštavanje o kvalitetu vazduha u realnom vremenu, nabavku mobilne merne stanice za merenje kvaliteta vazduha, pojačan inspekcijski nadzor nad fabrikom mineralnih đubriva i ostalim potencijalnim zagađivačima, proveru ispunjenosti uslova iz svih dozvola koje poseduje fabrika mineralnih đubriva i ostalih potencijalnih zagađivača, pooštravanje propisa o kvalitetu vazduha, povećanje kazni za zagađivače.

Smog - veliki problem za Šapčane
Slika 1 – Industrijska postrojenja koja doprinose smanjenju kvaliteta vazduha

Sve veći broj ljudi je svestan potencijalno opasnih efekata zagađenog vazduha na zdravlje njih i njihovih porodica. Pored povećanog drumskog saobraćaja, rada individualnih ložišta i toplana, Šapčani imaju problema i sa industrijskim postrojenjem za proizvodnju mineralnih đubriva – Elixir Zorka koje, obično u toku kasnih večernjih i ranih jutarnjih časova ispušta dim i isparenja koja usled niskog vazdušnog pritiska ostaju pri dnu i tako utiču na prolongiranu ekspoziciju.

PM 2.5 čestice se ovog trenutka ne mere u realnom vremenu, ali dovoljno je da građani znaju da udisanje ovih čestica može napraviti kako lokalne – plućne probleme, tako i sistemske, one koje se odnose na celo naše telo.

Da biste pratili rad inicijative ZA ŠABAC BEZ SMOGA, možete posetiti njihovu zvaničnu Facebook stranicu. Ukoliko pak želite da je podržite, u subotu 26. oktobra 2019. možete prisustvovati protestnoj šetnji od centralnog gradskog trga do početka industrijske zone u Hajduk Veljkovoj ulici. Skup je u 12 časova na Trgu šabačkih žrtava.