PM 2.5 čestice i trudnoća

Da li ste znali da PM2.5 čestice mogu da utiču na zdravlje Vaše bebe čak i pre nego što se ona rodi? U studiji su istraživači istražili vezu između majčinog izlaganja prema PM2.5 i prevalencije autističnog spektra poremećaja (Autism spectrum disorders – ASD).

Zdravlje deteta od 0 do 9 meseci obično zavisi od onoga što radi trudna majka. Većina majki zna da izbegava uobičajene zabranjene stvari u trudnoći – da ne puše, ne piju i ne uzimaju određene lekove dok su trudne.

Ali većina žena ne zna da udisanje zagađenog vazduha može takođe da nanese štetu njihovim bebama, čak i pre nego što se rode. Iz tog razloga, oni ne nose maske za zaštitu od zagađenog vazduha, pa čak i kada to rade one koriste hirurške maske koje nisu efikasne protiv PM2.5.

PM2.5 i trudnoća
Slika 1 – Izlaganje trudnica vazduhu sa povišenim nivoima PM2.5 čestica može da izazove autistični spektar poremećaja kod novorođene dece.

Pošto su PM2.5 čestice veoma malog prečnika, mogu podreti kroz ćelije rastućeg fetusa uzrokujući razvojnu bolest zvanu autistični spektar poremećaja – Autism Spectrum Disorder (ASD).

Iako naučnici tvrde da geni igraju ulogu u prevalenci ASD-a, sve veće zagađenje vazduha bi trebalo da brine majke buduće dece. Da biste zaštitili bebu od ASD-a, prilikom trudnoće morate nositi efikasnu masku protiv zagađenja vazduha.

Naučna istraživanja pokazuju da zagađenje vazduha može izazvati ASD kod vaše bebe.

Naučnici su 1989. započeli studije o uticaju čestica u nerođenu dece. Učesnici u studiji bila su deca rođena između 1990. i 2002, grupe američkih medicinskih sestara koja žive u različitim delovima SAD-a.

Od dece rođene u ovom periodu njih 245 je imalo ASD, a 1522 nije imalo ASD. Većina dece koja su imala ASD živela su u područjima blizu autoputa, gde je veće zagađenje vazduha poreklom od motornih vozila. Naučnici su takođe mogli da zaključe da najveći rizik leži u izlaganju tokom trećeg trimestra trudnoće.

Naučnici su primetili sledeće simptome kod dece koja su pogođena ovom bolešću:

  • Neurotoksičnost – ili oštećenje nervnog tkiva rastućeg fetusa
  • Oksidativni stres – ili nemogućnost ćelija tela da se bore protiv slobodnih radikala (ili poznatije kao detoksikacija)
  • Oštećenje mitohondrija – mitohondrije proizvode energiju neophodnu za moždane i telesne funkcije
  • Oštećenje imunog sistema novorođenčadi

Šta možete učiniti, pogotovo ako živite u veoma zagađenom području?

Nivoi PM2.5 čestica u vazduhu i dalje variraju od “nezdravog” do “vrlo nezdravog”, a ponekad idu i do “hazardnog”. Broj prevremeno obolelih i umrlih od bolesti izazvanih zagađenjem vazduha i dalje su u porastu. Da ne spominjem, rak je sada sve više prisutan kod dece. Novine Telegraph su izvestile u oktobru 2014 o slučaju osmogodišnje kineskinje koja je najmlađa osoba dijagnostikovana sa kancerom pluća u Kini. Možda ćemo čuti još sličnih slučajeva u budućnosti, posebno ukoliko ljudi nastave da šetaju noseći pogrešne maske.

Zagađenje vazduha PM 2.5 trudnice trudnoća opasnost maske da li nositi
Slika 2 – Samo N99 i N95 maske mogu da pruže efikasnu zaštitu za roditelje i decu od zagađenja vazduha prilikom boravka na otvorenom prostoru.

Budite sigurni da ste Vi i Vaše dete zaštićeni od zagađenja tako što ćete nositi N95 ili još bolje N99 sertifikovane maske.

Ključno rešenje za majku ili buduću majku jeste potreba za nabavkom efikasnih maski za zaštitu od zagađenja vazduha kako bi zaštitile sebe i decu. Činjenica je da hirurške maske ili većina drugih maski koje kupite u prodavnici nisu efikasne protiv čestica. Takođe, ako dosta vremena provodite u zatvorenim prostorima, pokušajte da postavite prečistač vazduha u prostorije u kojima se nalazi dete, takođe izbegavajte i zabranite pušenje u tim prostorijama i ne provetravajte ukoliko su nivoi zagađivača napolju previsoki.