Mikroorganizmi u vazduhu

Mikroorganizmi u vazduhu

Vazduh nema svoju mikrobnu floru jer nije prirodna sredina za njihov rast i razmnožavanje. Ipak, u vazduhu se oni nalaze. Sastav mikroorganizama u vazduhu se menja i zavisi od više faktora kao što su: kretanje vazduha, izloženost sunčevoj svetlosti, stepen vlažnosti, temperatura i borj osoba koje borave u posmatranom prostoru. Koliko dugo će se mikroorganizmi zadržati zavisi od brzine vazdušnog strujanja (od aktivnosti u sredini i od količine uzvitlane prašine), veličine čestica za koje su pričvršćene i vlažnosti atmosfere. Slobodni mikroorganizmi su nešto teži od vazduha i lagano, gotovo neograničeno dugo se talože u mirnoj atmosferi. Mikroorganizmi pričvršćeni za čestice prašine ili kapljice vlage talože se znatno brže. Vlažna atmosfera sadrži manje mikroogranizama nego suva zbog toga što mikroorganizmi padaju sa kapljicama vlage.

Za vreme letnjih meseci vazduh sadrži znatno više mikroorganizama nego za vreme vlažnih zimskih meseci. Vazduh lagano izdahnut iz pluća je sterilan. Vazduh iznad gole površine sadrži više mikroorganizama nego iznad zemljišta pokrivenog vegetacijom kojom je zaštićeno od vazdušnog strujanja. Prašina je dobar izvor mikroorganizama jer sadrži vegetativne ćelije i spore. Ti mikroorganizmi su saprofiti i kontaminante vazduha što je od velikog značaja u fabrikama konzervi, rafinerijama šećera, mlekarama, laboratorijama, itd.

Najduže opstaju sporogeni oblici mikroorganizama. Samo neke vegetativne ćelije mogu da podnesu sušenje. Ostali mikroorganizmi uginu posle kraćeg zadržavanja u vazduhu. Streptococcuss salivarius se koristi kao indikator aerozagađenja.

Bakterijska Patogena Infekcija

U vazduhu se često nalaze aerobni sporogeni štapići iz zemljišta, plesni i kvasci. Pošto su to sporogeni mikroorganizmi, vrlo su otporni prema sušenju i drugim nepovoljnim uslovima sredine. Najpoznatiji je bacillus subtilis i druge vrste roda Bacillus, a govore za prisustvo prašine i nečistoću. Kvasci i plesni se nalaze u zamračenim, vlažnim i neprovetrenim prostorijama. Aerosoli virusa ponašaju se slično bakterijskim. Virusne čestice influence i poliomijelitisa preživljavaju duže u vazduhu na niskim temperaturama. Virusima više odgovara vlažnost od 17-25% izuzev poliomijelitisa koji preživljava pri vlažnosti od 80-91%.

Ispitivanje vazduha ima preventivnu ulogu i zato se vrši u bolnicama, operacionim salama, učionicama, javnim dvoranama, radnim prostorijama, fabrikama hrane, rafinerijama šećera, mlekarama, laboratorijama i drugim za život i rad važnim prostorijama.

Mikroorganizmi suspendovani u vazduhu retko se nalaze u slobodnom stanju. Oni su obično vezani za čestice koje lebde kao što su prašina i pljuvačka.

Pouzdano je utvrđeno da vazduh može da prenosi infekcije, naročito one iz respiratornih organa. To je slučaj u zatvorenim prostorijama kao što su sobe, kancelarije, dvorane, bioskopi, učionice i slično.

Leave a Comment

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. Opširnije

Ovaj prozor objašnjava upotrebu kolačića (cookies) na ovom sajtu. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića i politikom privatnosti. Šta su kolačići Kolačići su male datoteke koje su uskladištene na vašem računaru pomoću web pretraživača (kao što su Internet Explorer ili Firefox) na zahtev sajta koji pregledate. To omogućava sajtu koji pregledate da zapamti stvari o vama, kao što su vaša podešavanja koja ste postavili na sajtu i istoriju pregleda stranica ili da zapamti vašu prijavu. Kolačići mogu biti uskladišteni na vašem računaru na kratak period (na primer, neki su uskladišteni samo dok vam je web pretraživač otvoren) ili na duži period, čak i godinama. Kolačići koji nisu uskladišteni od ovog sajta nisu nam dostupni. Naša upotreba kolačića Ovaj sajt koristi kolačiće u razne svrhe, a najvažnije su: Analitika. To nam omogućava da utvrdimo kako posetioci koriste ovaj sajt radi njegovog unapređenja. Kolačići za oglašavanje (verovatno trećih lica). Ako ovaj sajt prikazuje reklame, kolačići se mogu postaviti od strane oglašivača kako bi se utvrdilo ko je pregledao oglase ili nešto slično. Ovi kolačići mogu se postaviti od strane trećih lica i u tom slučaju ovaj sajt nema sposobnost za čitanje i pisanje tih kolačića.nOstali kolačići trećih lica za stvari kao što su Facebook ili Twitter deljenje. Ovi kolačići uglavnom će biti postavljeni od strane trećih lica nezavisno, tako da ovaj sajt nema mogućnost za čitanje ili pisanje istih.

Zatvori