Da li klima uređaji prečišćavaju vazduh?

Da li klima uređaji prečišćavaju vazduh?

Većina ljudi misli da kada upale klima uređaj da će ona ubaciti svež vazduh ili izbaciti “prljav” tj. istrošen vazduh, međutim to nije slučaj sa 95% modela klima uređaja na tržištu u Srbiji. Situacija sa automobilskim klimama je drugačija, one imaju sposobnost ubacivanja svežeg vazduha ukoliko režim recirkulacije vazduha nije uključen.

Odgovorićemo na pitanja kao što su:

  • Da li klima ubacuje svež tj. čist vazduh?
  • Da li klima izbacuje prljav/istrošen vazduh?
  • Da li klima prečišćava vazduh?
  • Da li klima ima sposobnost ventilacije?
Klima uređaj ne ubacuje svež vazduh
Daljinski upravljač i split klima uređaj

Kada kažete “klima”, najverovatnije je da mislite na standardne klime (split), koje ne ubacuju svež i čist vazduh od spolja, niti izbacuju istrošen vazduh napolje. Ove klime (koje uglavnom svuda i viđate) samo okreću vazduh u prostoriji u kojoj se ona nalazi. Jedini klima uređaji sa split sistemom koji tu mogućnost imaju jesu najnoviji modeli marke LG koje su zajedno sa kompanijom 3M razvile klimu koja ima ugrađen filter koji prečišćava vazduh i ubacuje svež od spolja ka unutra, ali takvi uređaji su vrlo skupi. Neke klime imaju funkciju ION tj. jonizacije, ali uključivanjem ove funkcije, nećete znatno pročistiti vazduh, već će joni koji budu ispušteni samo učiniti čestice prašine težim pa će se one lepiti po površinama (podovi, zidovi, nameštaj…).

Takođe, postoje i klime za komercijalnu/industrijsku upotrebu koje su pravljene po narudžbini i koje se koriste uglavnom u operacionim salama i one ubacuju 30% svežeg vazduha od spolja. Ovakve klime se ne nalaze u slobodnoj prodaji.

Prozorska klima
Prozorska klima ispod prozora hotelske sobe

Prozorske klime imaju sposobnost da ubacuju svež vazduh. One su jeftine i jednostavne za montažu, a mane su joj da su uglavnom malo bučnije pri radu i da su “ružne” te su slabo u upotrebi zbog rasprostranjenosti split klima uređaja. Postoje i određeni modeli pokretnih klima koje imaju sposobnost ubacivanja svežeg vazduha u prostoriju koja se klimatizuje.

Tako da, kada pomislite da će uključivanje klime pročistiti vazduh – odgovor je – NEĆE, već će samo da vrti vazduh koji je dostupan u prostoriji. Iz tog razloga je neophodno da se klima uređaji redovno održavaju i filteri čiste i menjaju. A ukoliko želite u svom domu ili poslovnom prostoru uvek svež i čist vazduh, potrebno je da razmislite o ugrađivanju ventilacije.

Ukoliko je u nekoj prostoriji zagušljivo i osećate da “nema vazduha”, to znači da ne postoji nikakva ventilacija vazduha. Ono što možete učiniti jeste da uključite ventilaciju, a ukoliko ona ne postoji, potrebno je da napravite “promaju” otvaranjem prozora i/ili vrata.

Leave a Comment

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Možete i odustati. Opširnije

Ovaj prozor objašnjava upotrebu kolačića (cookies) na ovom sajtu. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića i politikom privatnosti. Šta su kolačići Kolačići su male datoteke koje su uskladištene na vašem računaru pomoću web pretraživača (kao što su Internet Explorer ili Firefox) na zahtev sajta koji pregledate. To omogućava sajtu koji pregledate da zapamti stvari o vama, kao što su vaša podešavanja koja ste postavili na sajtu i istoriju pregleda stranica ili da zapamti vašu prijavu. Kolačići mogu biti uskladišteni na vašem računaru na kratak period (na primer, neki su uskladišteni samo dok vam je web pretraživač otvoren) ili na duži period, čak i godinama. Kolačići koji nisu uskladišteni od ovog sajta nisu nam dostupni. Naša upotreba kolačića Ovaj sajt koristi kolačiće u razne svrhe, a najvažnije su: Analitika. To nam omogućava da utvrdimo kako posetioci koriste ovaj sajt radi njegovog unapređenja. Kolačići za oglašavanje (verovatno trećih lica). Ako ovaj sajt prikazuje reklame, kolačići se mogu postaviti od strane oglašivača kako bi se utvrdilo ko je pregledao oglase ili nešto slično. Ovi kolačići mogu se postaviti od strane trećih lica i u tom slučaju ovaj sajt nema sposobnost za čitanje i pisanje tih kolačića.nOstali kolačići trećih lica za stvari kao što su Facebook ili Twitter deljenje. Ovi kolačići uglavnom će biti postavljeni od strane trećih lica nezavisno, tako da ovaj sajt nema mogućnost za čitanje ili pisanje istih.

Zatvori