Kako da budete okruženi čistim vazduhom u Vašem domu – da li ste razmišljali o prečišćivaču vazduha?

Sigurno vam nije promakla vest da je Beograd, a verovatno i drugi veći gradovi u Srbiji, jedan od najzagađenijih gradova sveta. Da, dobro ste pročitali – na vrhu je tabele po zagađenosti, zajedno sa Pekingom, Nju Delhijem i Teheranom. I ta informacija je zaista poražavajuća, a najteže pada upravo osetljivim grupama – deci, starima, asmatičarima,..

I, verovatno ste se zapitali šta vi, kao pojedinac, možete da uradite da se od te količine zagađenosti zaštitite. Na televizijama ste možda čuli savet, da ne otvarate danas prozore ili vrata, da ne provetravate svoj dom! Ok, naša vrata i prozori su možda efikasni u zadržavaju kontaminiranog vazduha van, ali da je i to dobro?

I da vam uspe ta ideja da ceo dan ne provetrite svoju kuću ili stan, stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine upozoravaju da čestice koje se stvaraju u kući takođe mogu da učine da vazduh i unutra bude veoma štetan. Pitate se na šta li to misle – pa to je dim cigareta, sagorevanja drveta, pa čak i para od kuvanja. Tu su, kao što možete pretpostaviti i razna isparenja od hemikalija za čišćenje, građevinskog materijala, pa dalje, grinje, perut od kućnih ljubimaca i ostalo. I sve to može veoma negativno da utiče na naše zdravlje.

Te sitne čestice, naravno nevidljive golim okom, lako mogu da nađu put do osetljivih pluća i da prouzrokuju napade astme ili čak da izazovu i srčane napade. Razna isparenja mogu da prouzrokuju glavobolju, mučninu, iritaciju očiju i nosa, ali i oštećenje jetre, bubrega, pa čak i nervnog sistema.

Da li prečišćivači vazduha mogu da pomognu?

Najbolje bi bilo da ako bismo mogli uklonimo sve te štetne izvore koji zagađuju naš vazduh u kući. Međutim, tu se vraćamo na priču o zagađenosti van naše kuće i o provetravanju. Jednostavno, nije zdravo živeti u ustajalom vazduhu, niti mi možemo hermetički da se zatvorimo u našim kućama. Ali možda možemo da učinimo da popravimo kvalitet vazduha koji udišemo. Evo i kako.

Verujemo da ste pokušavali sa raznim sredstvima za dezinfekciju vazduha, ali i ste i tako došli do zaključka koliko su ograničene njihove mogućnosti. Oni zaista mogu da filtriraju prašinu, dim i polen iz vazduha. Ali utiču čak i na poboljšanje zdravlja, što pokazuju činjenice sa raznih svetskih instituta, da ova vrsta prečušćivača utiče na poboljšanje kardiovaskularnih oboljenja među korisnicima. Čak po tim podacima utvrđeno je da olakšava život asmatičarima i pulmološkim pacijentima.

Ipak treba da znate da nisu svi modeli na isti način efikasni, i da treba da budete obazrivi u odabiru. Budite pažljivi i izaberite onaj prečišćivač vazduha koji je isključivo za vas neophodan i delotvoran.

Pre svega – kako prečišćivači vazduha zapravo rade?

Ovi veoma zanimljivo dizajnirani aparati, u sebi sadrže filter ili veći broj filtera i ventilatora, pomoću kojih se usisava i prečišćava vazduh. Kad vazduh prođe kroz filter, hvataju se loše čestice, filtrita ih i svež i čist vazduh ispumpava u naš dom ili kancelariju. Pitate se od kakvog li su materijala ti filteri? Zapravo, napravljeni su od posebne vrste papira, vlakana i visoko kvalitetne mreže.

Da bi sve ovo funkcionisalo kako treba, svi filteri nalažu redovnu zamenu kako bi se održala efikasnost. Jedan od činilaca pri izboru vašeg prečišćivača vazduha, svakako je sama cena proizvoda, ali i cena filtera koje treba redovno menjati i da ne zaboravimo razne operativne troškove.

Koliko često treba da menjate filter, zavisi od toga koji ste prečišćivač vazduha izabrali, ali i koliko ga često koristite. Ako je njegova upotreba konstantna, i promena filtera je naravno češća. Postoje i filteri koji su za višekratnu upotrebu, jer imaju mogućnost i pranja, ali su oni osetljiviji i obično se ne nalaze na najefikansijim prečišćivačima vazduha. Međutim, oni su odlični u uklanjaju većih čestica iz vazduha, kao što su polen i grinje.

Na tržištu prečišćivača možete naći i UV filtere (o njima nešto kasnije), za koje proizvođači tvrde da uspešno uklanjaju nečistoće kao što su bakterije i plesni. Ipak njima je potrebna mnogo veća snaga i veća izloženost da bi bili efikasni. Neki od prečišćivača vazduha koriste jonizatore kako bi privukli te zagađene čestice, jer se negativni joni prikače za alergene i prašinu. Ali detaljno o svemu ovome kasnije možete saznati.

A šta zapravo filtriraju prečišćivači vazduha?

Postoje razni filteri koji su dizajnirani da skupe što više loših čestica koji mogu da utiču na pogoršanje našeg zdravstvenog stanja. Najčešće se to odnosi na čestice kao što je prašina, ali i polen, grinje, bakterije. I zbog svega toga je veoma važno da se filteri naprečišćivačima redovno menjaju, čak i na svaka dva, tri meseca. I stručnjaci naglašavaju da je to čak možda i važnije i od tipa prečišćivača vazduha koji izaberete.

Neki prečišćivači vazduha su dobri za uklanjanje prašine, dima i polena, ali nisu toliko efikasni protiv nekih gasova koji se mogu naći u vazduhu koji se nakupe od isparenja lepkova, boja ili sredstva za čišćenje. Takođe, neki alergeni mogu biti ugrađeni u nameštaj ili podove pa ih tako ni prečišćivači ne mogu ni detektovati.

Ipak ne treba ni pomisliti da nas stručnjaci obmanjuju, jednostavno laboratorijski uslovi, u kojima su ovi aparati nastali, teško mogu da oponačaju stvarne domove ili kancelarije. U našem prostoru se dešavaju i druge stvari koje mogu uticati na efikasnost aparata za prečišćavanje vazduha, a to je ventilacija, klimatizacijia i nove čestice koje se neprestano pojavljuju. I zato vazduh ne može da bude filtriran u onoj meri u kojoj je predviđeno.

Važno pitanje za nas – mogu li da filtriraju vazduh koji dolazi spolja?

Osim tih loših čestica koje se stvaraju iskučivo u našem domu, imamo i one koje dolaze kad otvorimo prozor. I to mogu biti razni izvori, kao što su toplane, mnogobrojne fabrike koje nemaju odgovarajuće ekološke filtere, izduvni gasovi iz motornih vozila i razni drugi faktori.

Na našu sreću, stručnjaci tvrde da je čak i te zagađivače vazduha koji uđu u naš dom moguće eliminisati upravo upotrebom prečišćivača vazduha. Oni vode računa o ama baš svim zagađivačima u našoj okolini. Naučnici čak napominju da je takozvani HEPA filter karta na koju treba da igraju oni koji imaju ovakve probleme. Napominju da sve što ima ovaj filter može adekvatno da filtrira veliku veličinu čestica iz našeg okruženja, ali i neprijatne mirise.

A kad smo već pomenuli jedan od najpoznatijih filtera koji prečišćuju vazduh, vreme je da kažemo nešto više o njemu, ali i o drugim filterima koji se mogu naći na tržištu. Ne zaboravite, vi ste ti koji treba da sagledaju sve činjenice i da izaberu odgovarajući filter koji je prilagođen samo vama.

Koji prečišćivači vazduha postoje?

Put do maksimalno kvalitetnog vazduha u našem domu ili kancelariji deluje kao nemoguća misija. Ali, da li zaista mora biti tako?

Ako znamo da loš kvalitet vazduha može da pogorša ili čak prouzrokuje astmu i alergije, stvori probleme sa spavanjem ili čak da dovede do dugoročnih zdravstvenih problema, moramo da nađemo način kako to da rešimo. Ako želite da od svog doma stvorite zdravo područje, potreban vam je kvalitetan prečišćivač vazduha!

I dok mnogi natržištu prečišćivača obmanjuju svesno ili nesvesno, mi smo tu da raščistimo vazduh za vas. Ali bukvalno. Predstavićemo vam neke od najpoznatijih i možda najprodavanijih prečišćivača vazduha po ocenama korisnika. Videćete koje su prednosti, ali i možda neki nedostaci svakog od njih.

HEPA filteri

“High Efficiency Particulate Air” (HEPA) prečišćivači na engleskom ili visoki efikasni filteri za čestice – oni uklanjaju i nečistoće mnogo sitnije nego što ljudsko oko može i da detektuje. Proizvođači tvrde da filtrira bakterije, hemikalije i viruse i na taj način stvaraju mnogo zdravije okruženje. A još važnije je to što to čine bez upotrebe jakih hemikalija i bez opasnih nus proizvoda.

Ovaj aparat funkcioniše tako što čestice ostaju zarobljene u filteru i vremenom gube na efektivnosti. Zato je poželjno da se redovno menjaju filteri da bi aparat bio od koristi duže vreme i da vaš vazduh bio stalno pročišćen. HEPA filteri zadržavaju i one najmanje čestice putem difuzije što je veoma korisno, a malo veće čestice će se zalepiti za vlakna prilikom kontakta, dok će najkrupnije čestice da se zaglave u njima.

Međutim, važno je napomenuti da ovi filteri neće sprečiti loše mirise, gasove i hemikalije da prodru u vaš dom. Zato su proizvođači počeli da u svoje modele ubacuju i filtere sa aktivnim ugljem kako bi rešili svoje nedostatke. I još nešto – ako se odlučite za HEPA filtere, pobrinite se da nađete one sa višestranim dizajnom filtera. Korisnici smatraju da su oni bili najefikasniji i najdelotvoriji u stvaraju isključivo čistog vazduha.

Portal Svet zdravlja ukazuje da postoji nekoliko tipova filtera koji koriste HEPA akronim i na koje treba obrati pažnju pre kupovine

Jonizatori Vazduha

Ovi aparati, koji su još poznati kao negativni joni koji pomažu da se prečisti vazduh, tako što se oslanjaju na hemijsku injekciju uz pomoć koje čiste vazduh. Kao što je poznato, joni su prirodne čestice koje mogu biti negativno ili pozitivno naelektrisane.

Negativni joni su zapravo negativno naelektrisani atomi kiseonika i iz tog razloga mogu kao magnet da privuku prašinu i polen. Ali ovde treba da zastanemo –  znamo da ovo zvuči kao fantastično rešenje, jer na prirodan način može da reši sve naše probleme sa zagađenjem, a zapravo može biti daleko od toga.

Konstantnom upotrebom ovih jonizatora, utvrdilo se da postaju veoma neefikasni. Kako to? Pa umesto da uklanjaju neprijatne mirise, oni ih samo prikrivaju, ali nažalost i ne samo njih, nego i loše čestice koje se mogu naći u našem domu. Razlog tome je upravo to što jonizatori nisu u mogućnosti da eliminišu loše čestice. Umesto toga, oni ih zadržavaju na zidu ili podu i tako smo im i dalje izloženi. Pre ili kasnije, te čestice će se ponovo naći u vazduhu.

Filteri sa aktivnim ugljem

Poznato je da se ugljenik nalazi u svakom živom organizmu, a aktivni ugalj u mogućnosti je da absorbuje veliku količinu zagađenih materija. Zato filteri sa aktivnim ugljem imaju veliku moć upijanja i mogu brzo da se vežu za loše čestice i samim tim i i uklone.

 I ono što je veoma korisno za ovu vrstu filtera, jeste to što mogu da izoluju širok spektar zagađivača, počev pre svega od hemikalija i gasova, ali i od dima do neprijatnih mirisa. Ono što je dobra stvar kod ove vrste filtere jeste to da jednom prikupljeni zagađivači, više nikad se ne mogu ponovo pustiti u naše okruženje.

Ova vrsta filtera je veoma pogodna za sve vas koji ste osetljivi na loš kvalitet vazduha i koji biste od toga mogli da imate velike zdravstene poteškoće. Deca, stariji, asmatičari i pulmološki bolesnici mogu da budu sigurni uz ovu vrstu prečišćivača.

Ali ovde dolazimo do sledećeg – iako su veoma efikasni za loše mirise i hemikalije, ipak nisu pogodni za alergije i loše čestice. I zato proizvođači najčešće odlučuju da kombinuju aktivni ugalj sa HEPA filterima, tako da su i korisnici prepoznali da je kombinacija ova dva filtera možda dobitna kombinacija za njih.

Elektrostatični filteri

Na tržištu možete pronaći i ove filtere, za koje neki korisnici smatraju da su upravo oni, elektrostatični filteri, najefikasniji i najinovativniji za prečišćavanje vazduha od svega pobrojanog. Zašto je to tako? Pa upravo zbog toga što su veoma slični gore pomenutim HEPA filterima, ali im nešto nedostaje nedostaje. A to je klasičan filter za vazduh.

Verovatno se pitate kako onda oni funkcionišu? Ono što je zanimljivo je to što oni koriste električno naelektrisanje da bi “zarobile” čestice koje se nalaze u vazduhu. Neki od ovih prečišćivača su manjeg dizajna od ostalih, ali i veoma efikasni. Oni ispuštaju 8 litara prečišćenog vazduha za samo 1 sekundu. Za samo jednu sekundu! Zvuči zaista neverovatno.

Po rečima korisnika, samo treba da vodite računa da na vreme zamenite filter, otprilike na svaka 3 meseca i bićete sigurni da je vaš vazduh svež i čist. Sjajan podatak je i taj da su ovi filteri jeftiniji na tržištu od ostalih. I sa njima ne treba da brinete ni o smogu, ni polenu, čak ni o peruti kućnih ljubimaca. Uklanjaju apsolutno sve!

Ultraljubičasti zraci

Da li ste mogli da pretpostavite da postoje i UV filteri koji mogu da prečiste vazduh? Eto jedne situacije u kojoj su UV zraci veoma korisni. Međutim, najbolje deluju kad se koriste u kombinaciji sa nekim drugim prečišćivačem kako bi se postigao maksimalan kvalitet vazduha. UV filter uništava bakterije, viruse i klice, čim oni prođu kroz filter.

Neki UV vazdušni prečišćivači mogu da pretvore molekule kiseonika i vode u ozon i taj novi molekul će da uništava loše čestice. Međutim, ozon može biti veoma i štetan. Tako da treba dobro razmisliti o upotrebi baš ovog filtera u prečišćavanju vazduha.

Iz tog ali i drugih razloga, ovaj filter baš i nije toliko popularan među potrošačima i nije ni toliko efikasan. I onda se najčešće kombinuju sa drugim filterima. Pitate se kojim? Pa aktivnim ugljem i HEPA filterima.

Ozonizatori Vazduha

Možda nije teško pretpostaviti o čemu se ovde radi. Dakle, ovi prečišćivači vazduha ispuštaju, pa šta drugo, nego upravo ozon. E sad, da li je to zdravo za nas? Mnogi proizvođači ozonizatora uveravaju korisnike da je njihova upotreba veoma sigurna i efikasna, a stručnjaci koji se bave zdravljem tvrde da ih treba izbegavati, a Vlade nekih država ih čak i zabranjuju!

Ne samo da nije dokazano da utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha, oni mogu da izazovu alergijske reakcije. A to upravo želimo da izbegnemo i zato smo u potrazi za delotvornim prečišćivačem vazduha. Zašto se to dešava? Pa njihovi filteri rade po principu negativnih jona, a gore smo objasnili da su oni neefikasni. Oni maskiraju loše čestice, umesto da ih uklone.

Neke studije pokazuju da ova vrsta prečišćivača vazduha može čak da utiče na smanjenje funkcije pluća, ali i da poveća rizik za iritaciju nosa i očiju, kašlja i bolova u grudima. Po tim studijama, ozon može da pogorša astmu i bronhitis.

Šta još treba da gledate pri odabiru prečišćivača vazduha?

Sad kad znate koji sve prečišćivači vazduha postoje, treba da obratite pažnju na još nekoliko stvari pri odabiru. Mi ćemo vam pomenuti najvažnije od njih.

Iznos cene za zamenu filtera

Već smo nekoliko puta naglasili koliko je važno redovno menjati filtere na vašem prečišćivaču vazduha. Bez toga vaš aparat postaje neefikasan. Većinu filtera je potrebno menjati na svakih 6 meseci do godinu dana, a one sa aktivnim ugljem i na 3 meseca.

Prema rečima korisnika, cene su raznolike, tako što na većim prečišćivačima zamena filtera košta od 20 do 200 evra, a ona onima sa aktivnim ugljem 50 evra. Ali da li naš čist vazduh zaista ima cenu?

Sertifikacija

Osim što treba pogledati uputstvo za korišćenje aparata, treba proveriti da li ima odgovarajući sertifikat, jer želimo da budemo sigurni u njegovu efikasnost. Prečišćivači vazduha moraju da rade non stop da bi bili efikasni, tako da prilikom kupovine treba da znate koliko energije troši aparat koji ste izabrali.

Na nekim sertifikatima ćete videti da je svetsko Udruženje potrošača kućnih aparata testiralo model. I samim tim ćete ćuti njihove utiske i iskustva. Tu možete saznati i koja je stopa pročišćenosti vazduha, kao i koliko su efikasni za određenu veličinu prostorije.

Buka

Možda isprva ne deluje da o ovome treba da vodite računa pri izboru vašeg modela, ipak znajte da prečišćivač vazduha treba da bude uključen ceo dan. Zato ga ne procenjujte samo koliko dobro radi, već i to da li možete da živite sa njim.

Koja bi to bila podnošljiva buka? Idealno bi bile da buka bude oko 50 decibela što je jednako zvuku frižidera. Sigurno ćete moći na kutiji proizvoda da nađete koliko je bučan taj aparat, a ako ne piše konsultujte prodavca ili pogledajte u deklaraciji.

Kako da izvučete maksimum iz vašeg prečišćivača?

Sem toga što treba da menjate redovni i regularno filtere na vašem aparatu, obratite pažnju i gde vam stoji prečišćivač vazduha. Postavite ga u onoj prostoriji u kojoj provodite najviše vremena. Za većinu ljudi, to je spavaća soba.

Ovi aparati mogu biti kabasti, pa ako imate više prostorija, onda ili razmatrajte da nabavite više ovih aparata ili kupite one manjeg dizajna da biste mogli da ih pomerate. I vodite računa da ništa ne može da remeti protok vazduha iz prečišćivača, tako da ga držite podalje od zavesa, na primer.

Ovaj aparat treba da radi 24 sata, 7 dana u nedelji. Dakle, svaki dan, po ceo dan. Zato treba da znate da morate držati prozore i vrata zatvorenim. Zato je predlog korisnika da kad niste u prostoriji smanjite brzinu rada prečišćivača, a povećate ga dok ste u sobi.

To ne znači da ne treba nikada da provetravate, svež vazduh je svakako dobrodošao, ali to nek bude kratkotrajno. Sem toga, važno je da nastavite za održavanjem higijene stana ili kancelarije kao i pre prečišćivača. Usisavajte redovno, koristite aspirator u kuhinji dok kuvate, redovno održavajte svoj klima uređaj. I što je najvažnije, prestanite da pušite ili dozvolite pušenje u zatvorenom prostoru. Sve ovo u kombinaciji sa dobrim prečišćivačem vazduha poboljšaće kvalitet vašeg života.