Alpha K2 Ultra – iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Iako sada već znamo koliko je bitan kvalitet vazduha koji dišemo, do nedavno nismo mogli da biramo u izboru uređaja za prečišćavanje vazduha. U moru uređaja koji praktično nude iste opcije, vidimo da su cene prilično različite. Ponuda prečišćivača vazduha na našim prostorima je sve veća, a ja sam se konačno odlučio za uređaj koji po svim specifikacijama ima maksimalno najbolji odnos cene i kvaliteta.

Konkretno, pričam o Alpha K2 Ultra uređaju za prečišćivanje i ovlaživanje vazduha. Pretragom široke ponude raznih uređaja za prečišćivanje vazduha, došao sam do ovog prečišćivača i ostao sam apsolutno zapanjen zbog činjenice da jedan ovakav uređaj sa mnogobrojnim funkcijama i sjajnim karakteristikama ima tako pristupačnu cenu. Odmah sam shvatio da ostale kompanije rade na marketingu i žele da zarade debeli novac za ono što je nama neophodno, a to je čist vazduh u kući. Već nekoliko godina istražujem o samoj tehnologiji za prečišćivanje vazduha i tačno znam šta je ono što bi savršeni prečišćivač vazduha trebalo da poseduje.

Kada pričamo o ceni i kvalitetu, ne smemo da zaboravimo i funkcionalnost, kao i efikasnost samog uređaja u obavljanju jednog teškog zadatka – pružanju mogućnosti da udišemo savršeno čist vazduh koji pozitivno utiče na naše zdravlje.

Alpha K2 Ultra - najbolji prečišćivač i ovlaživač vazduha
Slika 1. – Alpha K2 Ultra sa svojim vrlo moćnim dizajnom savršeno se uklapa na bilo koje mesto u Vašoj kući.

Nakon tri nedelje upotrebe prečišćivača Alpha K2 Ultra jedino što mogu da kažem je da sam prezadovoljan i da je ovo baš taj savršen uređaj za prečišćivanje vazduha koji sam toliko dugo tražio! Prvi utisak sam formirao već par minuta nakon uključivanja u struju, zato što je aparat toliko moćan, toliko funkcionalan, toliko dobro dizajniran da staje savršeno na bilo koje mesto u Vašoj kući, a uz to je nekoliko puta jeftiniji od uređaja koji rade isti ili čak manji posao od njega. Početno zadovoljstvo je i dalje prisutno i siguran sam da ću nadalje biti zadovoljan sa onime što on radi.

Alpha K2 Ultra – Izgled i struktura

Kompletna konstrukcija uređaja je izgrađena od kvalitetnih i izdržljivih materijala, spoljašnjost je bele boje sa srebrnim okvirima koji daju posebnu draž. Sa prednje strane se nalazi spoljni poklopac, a sa obe prednje strane nalaze se otvori za ulaz vazduha. Sa gornje zadnje strane se nalaze ručke, a sa donje zadnje strane se nalazi rezervoar za vodu koji je lako dostupan. Na gornjoj strani vidimo upravljački panel sa displejom, a ispod toga je otvor za izlaz čistog vazduha.

Kontrolna tabla – Intuitivan i pregledan prikaz vrednosti, sa pametnom konfiguracijom daljinskog upravljača omogućava upravljanje funkcijama sterilizacije, jonizacije, automatsko upravljanje, tajmer, sleep funkciju, zaključavanje uređaja i vlaženje vazduha.

Alpha K2 Ultra kontrolna tabla
Slika 2. – Kontrolna tabla sa indikatorom za kvalitet vazduha.

Jedna jako zanimljiva stvar jeste svetlosni indikator trenutnog stanja kvaliteta vazduha. Ispod kontrolne table se nalazi svetlosni prsten koji menja boje u odnosu na trenutni kvalitet vazduha u prostoriji: zelena (do 80 koncentracije PM 2.5 čestica); plava (do 120 koncentracije PM 2.5 čestica); žuta (do 160 koncentracije PM 2.5 čestica); crvena (preko 161 koncentracije PM 2.5 čestica).

Dizajn koji funkcioniše putem vazdušnog kanala i ventilatora po principu dinamike gasova proizvodi nizak nivo buke – do 34.4dB, a ima visok kapacitet za usis vazduha i visok nivo filtracije – do 488m3/h. lako je Izuzetno lagan Alpha K2 Ultra ima turbinu izuzetno velikog kapaciteta. Japanski sistem “chipu” motora na jednosmeru struju sa kalemom od čistog bakra i niskim nivoom buke može se koristiti do 30.000 sati sa brzinom rotiranja do 950 obrtaja u minuti (+/-10%). Izdržljiv je temperature do 120°C uz zaštitu od visokih temperatura u vidu osigurača.

Alpha K2 Ultra – Funkcionalnost

Alpha K2 Ultra najbolji preciscivac vazduha
Slika 3. – Sjajna moć usisavanja gustog dima od nargile.

Svi oni zagađivači vazduha koji se mogu naći u našim domovima su predmet tretiranja ovog uređaja. On ih efikasno eliminiše izbacujući svež vazduh oslobođen zagađujućih materija i čestica. Ovo su tri funkcije ovog prečišćivača vazduha:

1. – Filtriranje fizičkih zagadivača – polena, prašine, dima i PM2.5 čestica

2. – Razlaganje hemijskih zagadivača – formaldehida, benzena, toluena i TVOC

3. – Uništavanje bioloških zagadivača – bakterija, virusa, klica, buđi, gljivica i grinja

Komponente uređaja

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta
Slika 4. – Prikaz komponenti Alpha K2 Ultra uređaja
Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Sito od aluminijumske legure – Zaustavlja veće cestice prašine, peruti, polena i drugih zagađivača. Višeslojna talasasta aluminijumska mreža sa niskim nivoom otpora, velike zapremine za taloženje apsorbovanih zagadivača i dugim radnim vekom. Lagana, kompaktne strukture, lako se postavlja i uklanja radi čiščenja. Dovoljno je da koristite kompresovan vazduh ili rastvor tečnosti za pranje za višekratnu upotrebu. Ova komponenta omogućava efikasnije hlađenje za produženi radni vek motora.

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Cold Catalyst filter – Za katalitičku razgradnju apsorbovanih zagadivača nije potrebna UV svetlost, visoka temperatura ili pritisak. U normalnim okolnostima ima katalitički efekat za kontrolu zagadenja vazduha. Razgrađuje različite vrste štetnih gasova, formaldehid, amonijak, benzen, TVOC, hidrogen sulfide i reaguje sa kiseonikom iz vazduha, produkujući vodu i ugljen dioksid, Ima dugotrajno dejstvo – bez spoljašnjih oštećenja može funkcionisati pet godina.

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Filter sa aktivnim ugljem u obliku pčelinjeg saća – Kućište za filter napravljeno je od ekološkog polipropilena sa rupičastom strukturom i mrežom celija, a sam filter ima visoku koncentraciju aktivnog velja koji, u poređenju sa tradicionalnim filterima sa aktivnim ugljem ima bolje aerodinamičke performanse i visokoefikasnu apsorpciju.

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Antibakterijsko pamučno sito – Napravljeno je od netkanih vlakana uvezenih iz SAD-a sa antibakterijskim svojstvima, otporno je na vlagu, buđ i ne pogoduje razvoju bakterija. Uništava ćelijski zid bakterija i cepa njihovu ćelijsku membranu bez otpuštanja apsorbovanog materijala i na taj način okončava proces njihovog metabolizma.

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

HEPA filter – Filtrira čestice manje od 20nm uključujući bakterijske plesni, prašinu, alergene i neke viruse. Za preciznost filtracije od 99.9% otvor filtera je 0.01um, a ovaj filter obavlja svoju funkciju bez dodatne energije na sobnoj temperaturi. Sposobnost apsorpcije čestica veličine 0.1 mikrona je do 99.97% i ima generalno inhibitorno dejstvo na bakterije. Publikacija Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da su čestice virusa ptičijeg gripa i influence, kao i bakterije Legionella veće od 20 nm, te ih HEPA filter može efikasno prečišćivati.

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Sterilizacija ultraljubičastim svetlom – Na talasnoj dužini od 320-400nm, kada baketrija upije UVA svetlo, DNK bakterije se razgrađuje i uništava se njena celokupna biološka aktivnost. UV lampa steriliše na talasnoj dužini od 365nm.

Alpha K2 Ultra - iskustva: Najbolji odnos cene i kvaliteta

Jonizacija vazduha – Jonizacijom se uklanjaju čestice prašine i statički elektricitet (koji stvaraju razni električni uređaji u našim domovima i negativno deluju na naša tela), povećava se dovod kiseonika u mozak, poboljšavaju cirkulacija, metabolizam i imunitet.

Dodaci uređaju: Daljinski, aplikacija, tajmer…

Glavni dodaci koji mnogi prečišćivači nemaju, a koji Alpha K2 Ultra poseduje su: daljinski upravljač i mobilna aplikacija za Android i iOS mobilne telefone. Jedina mana kod ovoga je što mala “dugme” baterija koje ide u ovaj daljinski nije uključena u pakovanju, te je morate kupiti.

Što se tiče aplikacije za upravljanje uređajem, ona radi savršeno i bez greške. Sve što možete raditi ručno na panelu, možete i na aplikaciji. Pa krenimo redom. Sam proces povezivanja uređaja na WiFi mrežu (mora biti 2.4 Ghz) je krajnje jednostavan, a prvenstveno zahteva od Vas da preuzmete aplikaciju sa interneta na mobilni telefon skeniranjem QR koda koji se nalazi na posebnom letku koji dobijate uz uređaj. Nakon što ste instalirali aplikaciju i napravili nalog, potrebno je da se ulogujete i povežete uređaj ukucavajući lozinku svoje WiFi mreže. Nakon toga svim funkcijama možete upravljati putem svog mobilnog telefona gde god se Vi nalazili. Ovo su glavna objašnjenja sledećeg screenshota aplikacije:

  1. Ikonica koja označava da je uključena UV sterilizacija vazduha;
  2. Ikonica koja označava da je “Child lock” funkcija uključena: upravljački panel na uređaju će biti zaključan i bezbedan od dece;
  3. Ikonica koja označava da je jonizacija vazduha uključena;
  4. Broj PM 2.5 čestica ispod kog se nalazi indikator kvaliteta vazduha (super stvar je što se vrednosti skoro instantno ažuriraju kao i na uređaju, što to nije slučaj kod prečišćivača drugih proizvođača);
  5. Broj ikonica ventilatora označava brzinu kojom radi prečišćivača (na slici je 3 od 8 mogućih brzina).
Alpha K2 Ultra Smart Life Aplikacija Prečišćivači vazduha
Slika 5. – Screenshot Smart Life aplikacije za upravljanje uređajem Alpha K2 Duo sa obeleženim glavnim elementima.

Pored svega ovoga, uređaj je opremljen i sa tajmerom do 12 sati, koji kada je uređaj uključen će ga ugasiti za to vreme koje ste odredili, a kada je ugašen, onda će za taj broj sati uređaj biti upaljen. Ovo je vrlo zgodna stvar ukoliko na primer idete na posao, školu, fakultet i želite da Vas dočeka visoko kvalitetan vazduh u kući.

Još jedna neverovatna funkcija jeste “sleep mode” koji prečišćivač stavlja na najniži nivo rada uz minimalnu buku (čak se skoro i ne čuje uopšte), pritom gaseći osvetljenje panela i indikatora zagađenosti vazduha, što je odlična funkcija za osobe kojima smeta i najmanja svetlost dok spavaju (kao i meni). Ukoliko ste mislili da je to to, varate se. Uređaj ima i senzor svetlosti okruženja koji pomaže automatskom režimu rada i reguliše sleep mode od dnevnog moda.

Rad prečišćivača će Vam pomoći da se uspavate brže i spavate bolje. Sam zvuk koji prečišćivač proizvodi je umirujuć, a takve zvuke možete pronaći i na YouTube-u (Vama to neće trebati jer imate prečišćivač). Takođe, vazduh bez PM 2.5 čestica, a sa prisustvom negativnih jona će obezbediti da san bude kvalitetniji.

I vredi pomenuti i još neke funkcionalnosti, a to su: automatsko gašenje uređaja prilikom otvaranja prednjeg poklopca koji prekriva filtere, svetlosni indikator za promenu filtera i indikator koji Vas upozorava da je potrebno dosuti tečnosti u posudu za vodu koja služi za ovlaživanje vazduha (inače vodu dosipam svaki 2. – 3. dan jer uređaj radi na automatskom najnižem nivou, a ako uređaj radi na većem nivou, brže će se vršiti vlaženje vazduha).

Alpha K2 Ultra – Tehničke karakteristike

Naziv karakteristikeVrednosti
Napon220 V – 240 V ~
Frekvencija50 Hz / 60 Hz
Snaga95 W
Buka (niska brzina)<24.0 dB
Koncentracija anjona10 miliona/cm3
Količina čestica – očišćen vazduh (CADR)488 m3/h
Količina formaldehida – očišćen vazduh (CADR)90 m3/h
Površinska pokrivenost34~58m2
Preporučen period zamene filteraFilter #1 – 2 godine
Filter #2 & #3 – 6 meseci
Neto težina10.8 kg
Dimenzije proizvoda400x230x620 mm
Tehnologija čišćenjaOsnovni filter, Filter sa hladnim katalizatorom,
Filter sa aktivnim ugljem, Visokoefikasni HEPA filter,
Sterilizatorsko UV svetlo, Generator anjona
Ovlaživanje vazduhaFunkcija omogućena, prisutan je rezervoar za vodu
Tabela 1. – Tehničke karakteristike Alpha K2 Ultra prečišćivača vazduha (preuzeto iz korisničkog uputstva).

Alpha K2 Ultra – Zaključak i iskustva

Kada pogledamo sve karakteristike, a ja se nadam da sam ih Vam sve nabrojao, dolazimo do zaključka da je ovo savršen uređaj za prečišćivanje i ovlaživanje vazduha koji postoji na tržištu kod nas i da apsolutno nećete pogrešiti ukoliko ga budete kupili! Ovo je uređaj sa definitivno najboljim odnosom cene i kvaliteta/funkcija/efikasnosti.

Alpha K2 Ultra je nepobediv izbor kod osoba koji pate od alergija, astme, kardiovaskularnih ili nekih drugih respiratornih ili sistemskih bolesti, jer efekti rada uređaja pozitivno deluju na ceo organizam. Ukoliko imate decu, kućne ljubimce ili je u Vašoj kući dosta prometno i često se puše cigarete, nema razloga da ne razmišljate o kupovini prečišćivača vazduha. Takođe, dokazana je i izrazita štetnost PM 2.5 čestica kod trudnica, te je preporučeno da trudnice smanje izloženost PM 2.5 česticama što je više moguće.

Osim u kući, gde je još preporučena upotreba prečišćivača vazduha?

  • Frizerski i kozmetički saloni
  • Teretane
  • Kancelarije
  • Stomatološke, specijalističke ordinacije
  • Bilo koje drugo Vaše radno mesto…

Čak iako niste nikada do sada imali prečišćivač vazduha u Vašoj kući, kada nabavite prvi videćete koliko je zapravo benefita od korišćenja istog, jer kada se jednom naviknete na dobar kvalitet vazduha, uvek ćete poželeti da se nalazite u prostoru sa takvim vazduhom.

Sada kada sam Vam približio sve detalje o uređaju, znate šta da očekuje od ovog vrhunskog aparata koji bi svako ko brine o svom zdravlju i zdravlju svojih ukućana trebalo da nabavi što je pre moguće.

Alpha K2 Ultra najbolji prečišćivač vazduha
Slika 6. – Slika uređaja u spavaćoj sobi: može Vam poslužiti i kao noćno osvetljenje, a možete uključiti i sleep mode ukoliko je to previše svetla za Vas.